Καπνογόνα και πυροτεχνήματα στα γήπεδα: συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Την 1η Δεκεμβρίου 2017, η UEFA δημοσίευσε ευρήματα, που προέκυψαν από μία ανεξάρτητη ερευνητική μελέτη, τα οποία αναφέρουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής χρήση πυροτεχνικών σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Παρά τις απαγορεύσεις και τους κανονισμούς που η UEFA έχει ορίσει, η χρήση καπνογόνων και πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων από τους φιλάθλους αποτελεί καθιερωμένη πρακτική.


Έχουμε, άραγε, αναλογιστεί τις επιπτώσεις που αυτά επιφέρουν;

Σαφώς, οι υλικές ζημιές που προκύπτουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις γίνονται εύκολα αντιληπτές, αλλά σοβαρότερες είναι οι συνέπειες που προκαλούν στην ανθρώπινη υγεία. Η φλόγα των πυρσών και των πυροτεχνημάτων φτάνει σε θερμοκρασίες άνω των 700 βαθμών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εγκαυμάτων σε περίπτωση επαφής με το ανθρώπινο σώμα. Ο καπνός που παράγεται, περιέχει μεταλλικές ενώσεις και μεταλλικά άλατα, τα οποία είναι ικανά να επιδεινώσουν ήδη υπάρχουσες ασθένειες του αναπνευστικού όπως άσθμα και ΧΑΠ. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν, η μακροχρόνια εισπνοή του καπνού αυτού, να σχετίζεται με περιστατικά καρκίνου. Ταυτόχρονα, οι δυνατοί θόρυβοι και οι ισχυρές λάμψεις που δημιουργούνται από αυτά τα προϊόντα, προξενούν μακροχρόνιες βλάβες στην όραση και την ακοή των παρευρισκόμενων εντός του γηπέδου. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η ζημία η οποία προκαλείται στις κερκίδες, στους κάδους, στις διαφημιστικές πινακίδες και φυσικά στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου.

Μεταξύ των πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, τα καπνογόνα, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα έχουν και πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Κατά τη στιγμή που ο καπνός ή η λάμψη αυτών των σκευασμάτων σβήσει, λαμβάνουν μέρος χημικές αντιδράσεις που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα Co, Co2 και άζωτο, αέρια τα οποία συμβάλουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο καπνός των πυροτεχνικών πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε βαρέα μέταλλα και άλατα, περιέχει και διοξίνες που συμβάλουν επίσης καταστρεπτικά στην ατμόσφαιρα. 

Μάλιστα, έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε δεδομένα από σταθμούς παρακολούθησης του αέρα για μια περίοδο 14 χρόνων, διαπίστωσε πως η ρίψη πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και καπνογόνων την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, προκαλεί αύξηση της ρύπανσης κατά 42%. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι τα ρυπογόνα σωματίδια τείνουν να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για μέρες και ότι επειδή παρασύρονται από την κατεύθυνση των ανέμων δεν πλήττουν απαραίτητα μόνο την περιοχή που χρησιμοποιήθηκαν. Μία μέση «βόμβα καπνού» που χρησιμοποιείται στα γήπεδα, απελευθερώνει 250-350 -τοξικού και γεμάτο με βαρέα μέταλλα και άλατα- καπνού! Μόλις 10 από αυτές θα απελευθερώσουν 2.5 – 3.5 κιλά καπνού και στην περίπτωση ενός ντέρμπι το νούμερο αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει τριψήφιο.

Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η συμβολή των σκευασμάτων καπνού και πυροτεχνημάτων, τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο και έμμεσα (αλλά και άμεσα) στην επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας. Συνεπώς, η ευθύνη των φιλάθλων και των αθλητικών συλλόγων είναι μεγάλη και η συμμόρφωση στους κανονισμούς απαραίτητη.

Related

Φυσικός ή Τεχνητός χλοοτάπητας;

Όπως γνωρίζουμε υπάρχουν δύο είδη χλοοτάπητα που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα: ο φυσικός και ο τεχνητός. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας γύρω από τα συνθετικά και

Read More »

Food Waste

Ο αθλητισμός είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο, και όταν ο κόσμος γιορτάζει, το φαγητό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υπερκατανάλωση φαγητού, όμως, μπορεί να

Read More »
No more posts to show