Ο αθλητισμός είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο, και όταν ο κόσμος γιορτάζει, το φαγητό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υπερκατανάλωση φαγητού, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τι είναι η σπατάλη τροφίμων (food waste)?
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2021, η ετήσια σπατάλη τροφίμων φτάνει το ένα δισεκατομμύριο τόνους τροφίμων σε όλο τον κόσμο! Μόνο στην Αμερική το ποσοστό του φαγητού που δεν καταναλώνεται ποτέ φτάνει έως και στο 40%. Παράλληλα, πρώτα με διαφορά καταλήγουν στους κάδους τα λαχανικά και τα φρούτα.
Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση σπατάλη τροφίμων ή αλλιώς food waste αρκετές φορές, τι σημαίνει όμως και πώς μας επηρεάζει;
Αυτό φυσικά έχει τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εν ολίγοις η σπατάλη τροφίμων είναι το φαγητό που δεν καταναλώνεται και καταλήγει στα σκουπίδια. Ας αναλογιστούμε και εμείς οι ίδιοι, πόσες φορές έχουμε πετάξει φαγητό για οποιοδήποτε λόγο;
Σίγουρα όχι λίγες.
Σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα
Πόσο φαγητό, όμως, σπαταλούν οι Έλληνες γενικότερα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας το 29% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν σπαταλά καθόλου τρόφιμα. Η πλειονότητα, σε ποσοστό 60%, δηλώνει ότι σπαταλά μέχρι 10%, ενώ το 9% δήλωσε πως σπαταλά από 10% έως 25% και το 2% πάνω από 25%.
Η αλήθεια των πραγματικών αριθμών όμως είναι διαφορετική.
Οι Έλληνες σπαταλούν κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφής κάθε χρόνο, ένα τεράστιο ποσοστό σπατάλης τροφίμων, αν αναλογιστούμε πως ο παγκόσμιος μέσος όρος σπαταλά 74 κιλά τροφής τον χρόνο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από την Ελλάδα, που σπαταλά περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων ανά άτομο είναι η Μάλτα.
Σπατάλη τροφίμων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
H σπατάλη τροφίμων δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τη μεταφορά και την συσκευασία τους.
Ταυτόχρονα, όταν τα τρόφιμα καταλήγουν στη χωματερή, σαπίζουν και κατά συνέπεια παράγουν μεθάνιο. Το μεθάνιο είναι ακόμα πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ενδεικτικά, τα τρόφιμα αποτελούν το ένα τέταρτο του συνόλου των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές παγκοσμίως.
Αθλητισμός και σπατάλη τροφίμων
Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συμβάλλουν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέσα από την σπατάλη τροφίμων που λαμβάνει χώρα.
Χαρακτηριστικά, έκθεση του 2018 υπολόγισε πως οι αθλητικοί χώροι σπαταλούν περισσότερους από 38.000 τόνους τροφίμων ετησίως.
Τα αθλητικά στάδια, ή οι αθλητικές διοργανώσεις προσφέρουν “γρήγορα” φαγητά τα οποία πολλές φορές καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αθλητισμός , αντί για γιορτή μοιάζει με τραγωδία.
Για αυτό το λόγο, ο αθλητισμός μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων, όπως είναι η συνεργασία με άλλες ομάδες, η σίτιση του προσωπικού του σταδίου με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς ή η μετατροπή των υπολειμμάτων σε ενέργεια και καύσιμα, θα συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, καθώς η παραδοσιακή λύση της ανακύκλωσης θεωρείται από πολλούς αναποτελεσματική.
Σπατάλη τροφίμων και αθλητισμός λύσεις
Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ομάδα Atlanta Hawks, η οποία έχει καταφέρει να μειώσει την σπατάλη τροφίμων κατά 10% με 20%, μέσα από δωρεές τροφίμων. Παράλληλα, όλα τα τρόφιμα που δεν μπορούν να δοθούν, κομποστοποιούνται αμέσως μετά από κάθε αγώνα.